Borok

 

Nincs két egyforma tőke. Nincs két egyforma bor sem, ahogy nincs két egyforma év, időjárás vagy körülmény. A bor szerintem nem más, mint Isten kifürkészhetetlen ajándéka, mellyel évről-évre meglep bennünket és időnként még tréfálkozik is. De számomra nincs ennél több öröm egyetlen szakmában sem, pedig életem során elég extrém élményeket gyűjtöttem.

 

A borainkra visszatérve nagy szerencsénk van a területi adottságainkkal, a borász személyével, valamint a különleges mikroklímával. A bazaltorgonák energiájáról nem is beszélve, ami szinte beleivódik a fürtökbe. A hagyományos bakhátművelés előnyösebb a kordonossal szemben, hiszen így a nap körbesüti a tőkéket, a szőlőszemek pedig bőségesen megmártózhatnak a napfényben. A Balaton vize visszaveri a napsugarakat, melyek szintén befolyásolják a termés minőségét. A folyamatos és szakszerű terméskorlátozás, valamint az előbb említettek összessége adja a Hoffmann borok egyedi karakterét.

 

Badacsonyi Olaszrizling 2007, Liliomfi I

Badacsonyi Olaszrizling 2007, Liliomfi I


Látvány: Mély aranysárga, tükrösen tiszta. Illat: sokat ígérő, mézes illata sáfránnyal és sárgahúsú gyümölcsökkel egészül ki. A tűzkövesség, füstösség mögött tovább szellőztetve túlérett déli gyümölcsök tűnnek fel, majd dió és odakozmált sárgabarack illata jelenik meg. Kóstolás: Az íz folytatása az illatnak. Visszaköszön a sárgabarack és a dió, őszibarackkal kiegészülve. Hosszú és széles, izgalmas bor, némi alkoholédességgel. Ásványossága, és friss savai korát meghazudtoló üdeséget kölcsönöznek a bornak. Nagyon jó ivású, érthető és szerethető, figyelemfelkeltő „badacsonyi bor”. Még évekig eltartható. (Ez volt a kóstoló „csúcsbora”.)

Badacsonyi Olaszrizling 2013, Liliomfi VI

Badacsonyi Olaszrizling 2013, Liliomfi VI


Látvány: aranysárga, enyhén zöldes reflexekkel. Illat: gombás, szinte botritiszre emlékeztető jegyek. Alaposan kiszellőztetve pörkölt magvak, de leginkább tökmag illata, majd narancs tűnik elő. Kóstolás: Közepes test. Zöldpaprikás és fehérborsos csípősség. Ízben izgalmas, bár az utóerjedés némileg bezavar a borba. A korty eleje sárgahúsú gyümölcsökkel indul, majd enyhén kesernyés grapefruit-ba, végül lime-ba fordul át. Vállas, kerek, tartalmas, míves bor. A hordós érlelés nyomai már szépen belesimultak. Jó savérzet, minerális, sós jegyekkel, enyhe utóízbeli mandulás kesernyével. Jól esik inni. Még évekig eltartható, hosszú jövő előtt áll. 2017 évi Badacsonyi borversenyen aranyérmet kapott.

Szászi – Hoffmann, Badacsonyi Olaszrizling 2015, Liliomfi VII

Badacsonyi Olaszrizling 2015, Liliomfi VII


Látvány: Színe szalmasárga, zöldes bevillanásokkal. Illat: Kandírozott gyümölcsök, narancs, mellette mandula, méz, mazsola. Érett szőlő illata. Nagyon tiszta, hosszan kitartó illat. Kóstolás: Mazsolás, mézes ízjegyek, sós-tejkaramellás jelleg, mézes-kesernyés ellentét, ami jó illeszthető távol-keleti ételekhez. A háttérben enyhe szénsavasság érezhető. A korty elején egyszerre ad mindent, elképesztő ízgazdagságot, de a korty hamar kiürül. Illatban jóval többet mutat, mint ízben. Azonban a mindennapi borfogyasztót így is leveszi a lábáról. 2017 évi Badacsonyi borversenyen ezüst érmet kapott.

Badacsonyi Olaszrizling 2016, Liliomfi VIII


Badacsonyi Olaszrizling 2017, Liliomfi IX


Badacsonyi Olaszrizling 2018, Liliomfi X (Édes)


Az olaszrizlingek régi jó ismerősökként köszöntik a borkedvelőket, sokszor nagyon komoly meglepetéseket okozva. A termőhely felülírja a fajtajegyeket híven tükrözve a terroir tulajdonságait, de ugyanakkor szőlő és bor őrzi saját identitását és fajtajegyeit. Ez különösen jellemző a badacsonyi olaszrizlingre. A rizling azon kevés szőlőfajták egyike, akik képesek a száraztól az édes desszertborig minden kategóriában megszületni. Egy ilyen különlegesség a 2018-as évjáratunk a Liliomfi X., akit 2018 szeptember 21-én - tehát nem késői! - szüreteltünk 24-es cukorfokkal. Csodálatos édes bor készült belőle, Szászi Endre javaslatára 0,5l-es palackokba került. Becenevet is adtam neki, B.orgazmus lett (Badacsonyi orgazmus). Remélem sokakat arra a jó érzésre is emlékeztet, ha megkóstolja!

Badacsonyi Kéknyelű 2018


A Badacsonyi Kéknyelű régi magyar eredetű szőlőfajta. Kizárólag a Badacsonyi borvidéken található. A Badacsonyi borászok ebben az évben megegyeztek, hogy Ő legyen a Badacsony zászlós bora. Olyan kislány, akit be kell porozni, nálam a fiú is Badacsonyi, Rózsakő. A Hoffmann Pincészet Kéknyelű ültetvénye 1000 bakhátművelésű tőke, Badacsonytördemicen a Lábdihegyi dűlőben található biokultúrás műveléssel, a borász Szászi Endre. Igazi szeszélyes hölgy, érzékeny a porzásra, változó a termés mennyisége, különleges, egyedi az illata, ízvilága. Érdemes néhány évig eltartani, nagyon meghálálja. Keresett, ritka és különösen egyedi fajta.